nedeľa 17. júla 2022

Konečne doma

13.7. som sa konečne vrátil domov. Cesta bola omnoho dlhšia než som čakal. (Kvôli nedostatku servisných pracovníkov na letiskách meskali obe lietadlá takmer dve hodiny, posledné meškanie spôsobilo že som nestihol posledný autobus z viedne do Bratislavy, a tak som strávil ešte jednu noc na letisku a do Modry som sa dostal až v stredu ráno. 
Doma ma čakalo vrelé privítanie. Je skvelé byť Doma.

PS: ešte ma čaká spraviť odborný sumár z toho, čo som sa na workshope naučil a ako by sa to dalo využiť v našich podmienkach. 

utorok 12. júla 2022

Rýchlosť zvuku

Prekonal som rýchlosť zvuku. Nie naozaj, ale číselne. (Voči vzduchu sme nešli rýchlejšie ako zvuk, zato voči zemi áno) Okrem typických morskych prúdov existuje aj typické vzdušné prúdenie. Vraj ho aerolinky využívajú celkom často. Tak sa aj teraz podarilo sčítať rýchlosť lietadla a poriadneho vetra . (Rýchlosť je na fotke uvedená v milach za hodinu)

Posledný vylet v UP Michigan

Posledné poobedie som sa vybral na sever UP do mestečka Coper Harbor. Z priľahlého kopca (kam vedie turistická cesta autom) je fenomenálny výhľad široko ďaleko.

Chicago

Cestou späť som sa na dva dni zastavil v Chicagu. Preskumal som ho na bicykli aj na kajaku. Prilozena fotka je zhotovená z kajaku.

Technické múzeum

Navštívil som technické múzeum kde som obzvlášť kochal kozmonautickou časťou.

Pohľad z vyhliadky na willis tover

No comments

Clutch

Na druhý krát som sa zdokonalil v hode sekerou.

Den nezávislosti

Kolegyňa z workshopu nás pozvala na ich rodinnú párty na lodiach, kde sme pozorovali ohňostroj pri príležitosti dňa nezávislosti USA. Páči sa mi ich patriotizmus. Momentálne sa síce vsetci o USA boja, no majú ich radi, majú to hlboko v sebe. 

Nocny pohlad na dominantu

Nočný pohľad na dominantu Houghton Hancock 

Prvy profi hokejový klub na svete

Pozrite si obrazok

Autíčko

Hráme sa? Ake kdeže, pracujeme. Trénujeme aktivitu na skladanie sil.

Detske ihrisko

V meste Houghton v ich miestnej pláži majú takúto súpravu preliezok. Chcel by som byť znova dieťa :)

Kúpanie

Aké je to kúpať sa na Lake Superior? Asi také ako kúpať sa v Oravskej priehrade. Buď je tam zima alebo je zamrznutá.

Detsky raj, nočná mora pediatrov

V jedalni, školskej majú ziaci k dispozícii sladené nápoje (pepsi a spol,mountain dew) a zmrzlinu. Naber si koľko chces. Priberieš skôr, než sa skončí týždeň. Som zvedavý ako na tom bude po návrate ja. Dal som si predsavzatie, že vydržím bez zmzliny. Zato si to dennodenne vynahradzam džúsom a dvojitou(trojitou) porciou večere. 
Ps: nemusí to byť až tak zlé, lebo riadne obedy nemáme.

sobota 2. júla 2022

Inverzia

Tento týždeň bola veľmi pekná inverzia. Pod oblakmi sa nachádza mesto houghton a kanál, nad oblakmi je škola.

Šport

Vyskúšali sme miestny obľúbený šport  hod sekerov. Z fyzikálneho hľadiska je to zaujímavý jav, nakoľko to ci sa sekera zasekne alebo  nezasekne do terca ovplyvňuje perióda otáčania sekery, ktorá je cca konštantná,  čo v konečnom dôsledku spôsobí to, že to ci sa do teraz sekera zasekne alebo nie závisí "len" od vzdialenosti vrhaca od terča.

Národné parky

Šiel som do neďalekého McClain State park. Prekvapilo ma vstupné, no bolo tam pekne. Povodny les, pláž a voda. Skúsil som sa okúpať.  Nevydržal som dlho. Voda je tu studená.  Pocasie je tu ako na Orave. Zima a ešte väčšia zima.  Na fotke je maják pri vstupe do zátoky v tomto parku.

More?

Nie. Jazero!

Domáce ulohy

Program na workshope je od rána až do noci. 8 hodín má samotný workshop a k tomu máme každý deň aj domácu úlohu (študujeme články  o modeling instruction method) 
Po týždni som zistil, že lepšie ako robiť si domáce úlohy na izbe je robiť si ich na pláži. 

Telocvicna

Jednu z aktivít na vyučovanie fyziky sme trénovali v telocvični. Ostatní kolegovia ju považovali za malú .

Aktivita meranie rýchlosti svetla focaultovou metódou

Vypracoval som pracovný list a príslušné video z ktorého môžu žiaci analyzovať ako sa meria rýchlosť svetla. pracovný list môžete nájsť tu: ...